Svenska othelloförbundet

Tips från coachen – Ska man ta så mycket man kan i varje drag?

Ok! Du gillar Othello! Du spelar på några olika appar, kanske Reversi World eller Othello Quest. Många matcher blir det efter ett tag. Du vinner en del, förlorar en del. Och du känner någonstans att du vill utveckla ditt spelande, bli lite bättre.
Här kommer det tips från erfarna Othellospelare till dig som är ny, och vill bli lära dig mer!

Året är 1985. Jag började spela Othello med mina vänner i Skellefteåhamn. Vi spelade mycket och det var helt klart ett roligt spel, Othello. När vi började så kom vi snabbt fram till en sak; för att vinna skulle man ha flest brickor! Så strategin var glasklar. Ta så många brickor som möjligt i varje drag. För det borde fungera? Ju mer jag tar varje drag borde ge mig flest brickor på slutet?

Det finns ett namn för denna strategi: Maximumbrick-strategin. Vi kallar den helt enkel “Maxa” i denna artikel. Rent logiskt så vill man gärna att det ska vara så enkelt; Ta så mycket man kan och sedan enkelt vinna. En match mellan två personer som tar mycket kan vara rätt kul att se på. Och om båda spelarna maxar, ja då kan vad som helst hända.

Om du spelar Maxa varje match, kommer du snart upptäcka att du inte vinner så ofta som du vill. Och vad värre är, du har ofta inte så många bra ställen att spela på vid varje drag. Efter ett tag upptäcker du att du bara har ett eller två ställen att spela på, och dessa är oftast inte alls bra. Du tvingas lägga så att du ger bort hörnen, till exempel. Och när motståndaren väl har ett hörn så får denne ofta alla andra brickor i området, och sedan har du inte så många brickor kvar. Känns detta igen?

Problemet med att spela Maxa är att ju fler brickor du har, desto färre bra drag får du. Och det är en av de viktigaste detaljerna i Othello: Att ha många möjliga ställen att spela på, vid varje drag.
Om din motståndare också spelar Maxa, då är det kanske inga problem. Då kan det vara jämn match och du vinner. Men spelar du mot någon som lärt sig grunderna i Othello, ja då är Maxa inte det bästa alternativet.

Med dessa artiklar vill vi hjälpa dig att hitta din spelstil, och att finna din strategi i Othello.

Nedan är några exempel som visar hur viktigt det är att undvika Maxa-strategin, och vad som kan hända om man spelar den.
Vi ska i kommande artiklar ge förslag i grundläggande Othello strategier för dig som ny Othellospelare.

Exempel:

Vad säger du? Vem vinner? Vit eller svart? Vit har väldigt många brickor. Vi skulle kunna säga att det är just nu 59-1 till Vit spelare. Kommer det att räcka till vinst? Vad blir resultatet när svart lagt sina drag?


Vit att spela. Här är ett klassiskt exempel på hur det kan se ut mellan en spelare som spelar Maxa-strategin, och en som lärt sig de grundläggande strategierna. Känner du igen situationen? Hur tror du att det går i matchen?


Här är ett annat exempel på hur det kan se ut om Vit väljer att spela Maxi-strategin. Vits tur att spela. vad tycker du om Vits chanser?

Skriven av Benkt Steentoft. Spelat Othello sedan 1985. Spelar på Reversi World som Svithjod. Fråga gärna Benkt om tips om du spelar mot honom.