Svenska othelloförbundet

Tips från coachen – En serie för dig som är ny Othellospelare

Läs denna artikel om du vill lära dig mer om Othello. I kommande artiklar kommer erfarna spelare att ge tips som kan hjälpa dig att få mer kunskap om spelet Othello.

För länge sedan, då dinosaurierna fortfarande dominerade jorden, lärde jag mig att spela Othello. Ok, året var 1984. Jag bodde i Skellefteåhamn, och det var troligen alldeles för kallt för några dinosaurier att klampa omkring där uppe just då. Men det känns som om det var länge sedan.
2024 firar jag 40 år som Othellospelare. Idag är jag en hyfsad spelare som vinner lite mer än jag förlorar. Och jag har vansinnigt kul när jag spelar. Det är ju det viktigaste. Och jag känner att jag fortfarande efter 40 år utvecklas som spelare för varje år.
Men jag minns hur det var i början.

Skellefteåhamn. 1985. Jag bodde inneboende hos en familj. De hade ett Othellospel och vi spelade då och då. Redan som liten palt var jag intresserad av andra abstrakta spel, som Luffarschack och Schack. Så Othello som spel var lätt att ta till sig.
Men det var inte lätt i början. Eller … jag tyckte det var lätt i början. De jag spelade mot var snälla nog att låta mig vinna. Problemet med att de “lät mig vinna” var att de efter ett tag tröttnade och ville spela andra spel istället. Så jag hade ingen att spela emot. Ibland kan det vara bra att förlora, har jag lärt mig.

På den tiden fanns inte Reversi World, ingen Othello Quest, ingen PlayOK osv. Inte ens WZebra, SaIO eller andra ferktyg fanns att tillgå. Det var först 1990 jag fick min första dator. jag hade bara mitt intresse och min egen hjärna. Så vad jag gjorde då var att läsa regelhäftet som fanns i boxen. Där fanns det några få strategitips. Det var allt.
Däremot fanns det en postboxadress till Svenska Othelloförbundet i Osby. Så vad gör man om man vill spela och lära sig? Jag skrev ett brev till dem och fick svar efter ett par veckor. Ja, det tog längre tid på den tiden att få svar 🙂 Idag kan man få svar några sekunder efter m,an ställt frågan. Så var det inte på “dinosauriernas tid”.
Jag fick veta att närmaste Othellospelare till Skellefteå fanns i Sundsvall. Det var lite långt bort tänkte jag, så jag blev medlem i SOF och fick därefter deras tidskrift. Där fanns det en del matchanalyser, lite tips, och en hel del matcher att spela upp (som jag inte förstod mycket av).

Sommaren 1985 besökte jag min morbror i Karlshamn. Jag hade läst att det bodde två bröder och en far i Åhus som spelade Othello. Så jag skrev till SOF och fick deras telefonnummer. En dag den sommaren tog jag modet att ringa familjen. Fadern svarade och jag fick veta att jag var välkommen.
Det var första gången jag mötte familjen Berner. Dock inte sista gången. Detta var första gången jag fick spela mot spelare som var aktiva. Jag hann spela två matcher mot bröderna Berner. Resultatet är ointressant. Konsekvensen av att de lät mig komma och dricka saft, spela Othello i trädgården i Åhus var att jag blev fast i Othello. Jag blev ännu mer intresserad och ville lära mig mera.
Så jag läste allt jag kunde av det som skrevs på den tiden, vilket inte var så mycket. Några gamla nummer av Svensk Othello Nytt. Fick tag i Dansk Othello Nyt och engelska Brief & Basic.
När jag flyttade till Norrköping 1986 spelade jag mycket mot de lokala spelarna. Några av dem hade spelat Othello sedan 1978, så där fanns några på samma nivå som jag. Det fanns inga hjälpprogram på datorer på den tiden. Allt jag lärde mig fick jag lära mig den “hårda” vägen. Skapa min egen strategi och kolla de få partier som fanns i Svenska Othello Nytt som kom ut med 3 nummer per år.
Det var så det var när jag startade.

Idag är Othellovärlden närmare. Bara en app närmare. Det finns många att spela emot. I alla möjliga spelnivåer. Live eller online. Det finns en uppsjö av böcker, YouTube-filmer för nybörjare på olika språk, kommenterade matcher online från bland annat VM. Det finns “studera Othello”-program som SaIO, KifuBox, WZebra med många mer. Det finns förbund och klubbar att kontakta om man vill spela. Det är enklare att spela med erfarna spelare och få tips. Det är bara att fråga.

Därför vill vi i SOF skapa en artikelserie där vi lite mer erfarna spelare berättar om oss, om våra Othello minnen, och ger er tips om hur ni kan utveckla ert spelande. Var inte rädd att fråga! Skicka gärna in en skärmdump på en ställning och be oss kommentera. Skicka gärna en match du vill ha analyserad. Vi är alla Othellospelare, och vi hjälper gärna varandra!

Skrivet av Benkt Steentoft. Svithjod på reversiworld.