Svenska othelloförbundet

Svensk succe på EM!

Matcher och resultat!

Det går inte att komma ifrån att Oskar Eklund blir bättre och bättre för varje år. EM 2022 var han femma, EM 2023 fyra, och i år spelade han final.
Efter en olycksalig första dag där humöret inte var på topp, så blev söndagen en perfekt dag. En av Oskars styrkor är att snabbt återhämta sig från en jobbig förlust, och använda energin till att vara fullt koncentrerad på fortsättningen. Och denna gång tog det oskar ända till final.
I match 9 vann Oskar i en spännande match mot Makoto Suekuni, trefaldig världsmästare som nu spelar för Nederländerna. Detta var andra raka vinsten mot Suekuni.
De möttes även i finalen där Suekuni denna gång blev för stark, men det var tre värdiga och bra matcher mot en av världens mest meriterade exvärldsmästare!
Noterbart är att Oskar besegrade Suekuni, Biggelaar och Borassi i grundspelet.

Makoto Suekuni Europamästare 2024, Oskar Eklund tvåa, Nicky van der Biggelaar trea och Michele Borassi fyra.

Niklas Wettergren sade skämtsamt inför EM att hans mål var att komma sexa igen. Detta gjorde han 2022 och 2023. Så varför inte en tredje gång. och det var nära att det blev så. Nu kom han nia, 0,5 poäng ifrån en sjätteplats.
Niklas startade EM med två oavgjorda partier. Bland annat på Nederländaren Kortendijk som dock ville vara värre och spelade fyra oavgjorda matcher på hela turneringen.

Makoto Suekuni mot Niklas i rond 10. Makoto vinner matchen med 40-24.

Tredje bästa svensk blev Kim Freiburghaus. Beror på vilket sätt man räknar placeringar så kom han delad tjugonde plats, eller 27 plats. Det blev 6 vinster i detta EM. EM 2022 var också 6 vinster, EM 2023 6,5 vinst. Kims målsättning var nog att ta fler poäng än EM 2023. detta EM var dock många mycket bra spelare med, och det var tuffa matcher.

Kim spelar mot Ewa Kujawa, Polen.

Upprepar de tidigare orden; beroende på hur man räknar slutresultatet, så blev Benkt Steentoft fjärde bästa Svensk med en delad 20 plats, eller en 30 plats. Det beror på om man följer EM och VM regler, eller räknar placeringar baserat på MBQ. Benkt fick som Kim 6 vinster, men betydligt sämre MBQ än alla andra som hade 6 vinster. Benkt hade en enligt honom själv en urusel första dag, men roligare andra dag.

Benkt mot Nicky van der Biggelaar. Tiden var dock mot Benkt som förlorade på grund av tidsbrist. Benkt ser dock förlusten som en emotionell vinst 🙂

Erik Johansson tog en efterlängdad medalj i sin division! Han vann 5 matcher och tog sig till final i division 2. Där förlorade han dock mot palle badsted från Danmark. Erik blev 43 plats, och en av de gladare svenskarna denna turnering! Grattis Erik!

Erik tar emot silvermedaljen i division 2, rankade spelare 1000-1500

Uffe Bengtsson tog en 45e plats i sitt förste EM. Uffe spelade flera jämna matcher, bland annat mot Tom Schotte, Belgien. 32-32 mot Leonid Shifman, Israels mest erfarne spelare var en bra match.

Leonid Shifman mot Uffe