Svenska othelloförbundet

SM 2021

Aderton glada Othellospelare möttes upp på NTI Vetenskapliga Gymnasiom Stockholm för att äntligen få spela lite Othello på ett riktigt bräde. Det var lite som att släppa ut korna på grönbete då flinka fingrar åter fick vända brickor, och klicket från vändandet och de lätta slagen på klockan hördes i tystnaden runt omkring.

Av de aderton var det fem debutanter! Det var mycket roligt att se dessa nya i SOF! Mycket välkomna! Det verkar som att Coronan har gjort att folk börjat syssla med brädspel igen, och det är ju fantastiskt, på ett sätt. Förtsäljningen av riktiga spel, dataspel och appar har ökat markant senaste året. Och att då Othello hittat ut till folk igen är ju fantastiskt bara det! Därför var det extra roligt att det var fem debutanter med i årets SM! och det mräktes att de kunde spela, helt klart!
Vi kan väl börja mmed att presentera Debutantklassen då!
Vann gjorde 16-årige Hjalmar Rusck. Att han bara spelat Othello i två och en halv vecka var ju fantastisk story bara det! Att han skapat en othello AI i åttonde klass gjorde det hela ännu roligare!
Om andra och tredje platsen var det hård fajt mellan polarna Anders Sundbaum och Hannes Paulsson. Efter de sju ronderna blev Hannes paulsson trea, enbart fjorton brickor före kompisen. Det kan bli spännande enviger mellan dessa kompisar i framtiden.

Av de aderton var det bara fyra som kunde gå vidare till söndagens semifinaler. Inför sjunde och sista ronden var Oskar Eklund och Christian Gårdebrink klara, och de skulle mötas i en envig om att vinna kvalturneringen. Den vanns denna gång av Christian som gjorde en genomgjuten turnering och riktigt sken av spelglädje!
det blev rafflande matcher om de två andra semifinalplatserna. Två direkt avgörande matcher mellan Niklas Wettergren, regerande Svenske mästaren och Daniel Ljungqvist. Det blev en jämn match och enbart några misstag från Daniels sida gjorde att Niklas tog sig till semifinal.
Likadant var det för Marcus Frönmark, som mötte Christoffer Andersson. Christoffer som tog sig till SM-final 2018 hade chansen, men denna gång var det Marcus som var för stark.
Så till semifinaler tog sig Christian som skulle möta Niklas, och Oskar mot Marcus.
Senaste SM 2019 var Marcus trea och Oscar tvåa. Denna gång blev det tvärtom då Marcus vann en spännande tre-setare. Samtidigt stretade Christian emot mot Niklas men fick ge sig efter två matcher.
Finalen gick till tre matcher. Niklas vann den första komfortablet, men i den andra blev det baklås, en jämn 31-33.match och lite snopen förlust. Men Niklas tog sig samman och genomförde en stark och säker sista match mot marcus och blev SM-mmästare för andra året i rad. Nu har Niklas tre titlar och siktar på fler!

Det var en trevlig turnerning och vi var ett gäng so var sociala på lördagkvällen! Vi välkomnar alla nya spelare till Othello-världen, för vi har roligt och är ett trivsamt gäng! Vi hoppas att alla tar chansen att spela på en turnering eller kommer till ett spelcafe eller nåt! Detta är kul!*** SM 2021 ***

Ranking of the 18 players after round 7:

1: 6 pts [481] GARDEBRINK Christian (1505) {SWE}
[475] EKLUND Oskar (150016) {SWE}
3: 5 pts [481] FRONMARK Marcus (1454) {SWE}
[462] WETTERGREN Niklas (150009) {SWE}
5: 4 pts [414] ANDERSSON Christopher (1503) {SWE}
[412] LJUNGQVIST Daniel (1511) {SWE}
[411] TURUNEN Daniel (1459) {SWE}
[399] INGELMAN-SUNDBERG Simon (1495) {SWE}
[391] BERNER Nils (1302) {SWE}
[358] STEENTOFT Benkt (1301) {SWE}
11: 3 pts [393] FREIBURGHAUS Kim (150060) {SWE}
[368] KJELLBERG Arvid (1599) {SWE}
[323] RUSCK Hjalmar (150078) {SWE}
[294] RONN Tommy (150058) {SWE}
15: 2 pts [275] PAULSSON Hannes (150408) {SWE}
[261] SUNDBAUM Anders (150406) {SWE}
17: 1 pt [239] ERIKSSON Matilda (150061) {SWE}
18: 0 pt [241] LENNINGS Oscar (150079) {SWE}