Svenska othelloförbundet

SM i Othello 2022

Vädrets makter hade bestämt sig att ge Othello-SM en boost, så lördagen till ära var våt, himmelen mörk, och regnet föll tungt över Stockholm. Som av en händelse slutade regnet strax före turneringen var klar. Det var perfekt Othelloväder helt klart!

Det var 21 Othelloister som åhörde kallelsen och begav sig till Fridhemsplan för att denna regntunga lördag vända på brickor. SM hölls återigen i NTi Vetenskapsgymnasiet Stockholm. Vi tackar NTI tacknämligast för att vi fått använda deras för turneringar utmärkta lokaler!

De spelsugna individerna som strålade samman denna dag för att vända brickor och kora en Svensk Mästare var ett glad gäng av erfarna som glada debutanter, unga som äldre, elitspelare som spelare som mest var där för det sociala. SM är öppet för alla, och just bredden av spelare är det som gör SM till årets Othellofest! Det viktigaste är att ha roligt och vända brickor!

Hur gick det i själva spelandet då?
Inför SM, vad gällde huvudtiteln Svensk Mästare, var frågan om det åter skulle bli någon av Niklas Wettergren (SM 2021, 2019, 2015) och Oskar Eklund (SM 2018, 2017, 2016 och 2014) som skulle ta årets titel. Lägg även in Oskars femte plats och Niklas sjätte plats i Europa Mästerskapen i Juli vilket visar på en stark form på dessa två herrar.

Om dessa två inför SM var favorittippade så kan vi påstå att det kändes väldigt öppet vilka som skulle ta sig till semifinalerna. Nio spelare sammanlagt skulle absolut kunna vara med och slåss om de fyra seifinalsplatserna. Och det blev en så jämn turnering som det var befarat.
Att Oskar startade turneringen med två raka förluster, gjorde inte turneringen mindre spännande. Detta är det roliga med jämna och oförutsägningsbara turneringar. Alla slår alla, och så lever turneringen tills sista brickan är lagd!

Det är så många spelare vi vill nämna som gjorde det så bra i SM. Alla 21 är värda att nämnas! Men vi ska berätta om några av spelarna i denna artikel.

Nämnde att Oskar förlorade i första ronden. För motståndet stod comebackande Janne Zemelka. Efter 10 raka förluster kom så Jannes första vinst mot Oskar. Vinsten mot Oskar var välförtjänt! Och kan nog sporra till ny satsning från Janne? Janne vann 2015 mot Imre Leader, och spelade stabilt.
I rond 1 så fortsatte Erik Johansson att visa att hans form är god. Efter vinsten i WOX Open mot Oskar Eklund så blev det denna gång Daniel Turunen som fick se sig besegrad. En elfte plats i SM ed ett positivt spel.

Caroline Berglund har heller inte spelat sedan 2019 och gjorde en come back så att säga. Det var nära semifinal för Caroline, som var Svensk Mästare 2009 och två 2013. Efter rond 5 hade hon 4,5 poäng, och spelade sedan två jämna och spännande matcher mot Niklas Wettergren och Oskar Eklund. Jämna, spännande, och minimal förlust. Så det blev en sjätte plats för Caroline.

Ska nämna två till, och den förste är Marcus Jönsson som för mindre än en månad sedan skrev till SOF och frågade om han fick vara med och spela. Självklart sade vi, och marcus kom och tog 4 av 7 poäng! Och därmed blev marcus bäste debutant. det var tre debutanter med i årets SM!

Ungdomar då? 2018 stod hon där ensam i USM. Emma Löfroth. Emma fick spela några träningsmatcher mot bland annat Janne Zemelka och Niklas Wettergren. Sedan bar det av till Othello VM i Prag, där det blev en 14e plats i Ungdoms VM. Fyra vinster blev det i VM 2018! Nu i SM 2022 blev det tre vinster och det syns att nivån har höjts. I år blir det ett rekordår vad gäller antal spelare i Ungdoms VM.

OMSPEL
Det blev ett omspel mellan Nils Berner och Christoffer Andersson. Det blev en jämn spännande match där Christoffer vann med minsta möjliga marginal. Den åttfaldige Svenske Mästaren Nils tog därmed femteplatsen i SM, och Christoffer till semifinal.

SEMIFINALER
Niklas Wettergren vs. Oskar Eklund 0 – 2
25-39 & 21-43
Noteras kan att det är jämt mellan dessa två. De har spelat 39 matcher mot varandra, och det står efter denna semifinal 18-18, och 3 oavgjorda!

Henry Aspenryd vs. Christoffer Andersson 1 – 2
13-51, 36-28 & 28-36
Även mellan Henry och Christoffer är det jämt, historiskt sett. Innan matcherna hade de 3 vinster var mot varandra på sex spelade matcher.

MATCH O TREDJE PLATS
Henry Aspenryd vs. Niklas Wettergren 1 – 0
42 – 22
Efter denna match står det 9-8 till Niklas favör. Henry knappar in på Niklas!

SM 2022 FINAL
Oskar Eklund vs. Christoffer Andersson 2 – 0
46-18 & 42-22

SM 2022TOP 5
1. Oskar Eklund
2. Christoffer Andersson
3. Henry Aspenryd
4. Niklas Wettergren
5. Nils Berner

SM 2022 Öppna klassen – Top 3
1. Marcus Jönsson (Bäste Debutant)
2. Emma Löfroth (Bäste ungdom)
3. David Cremoux

Slutställning SM-kvalet 2022
1. Henry Aspenryd, Ekerö
2. Niklas Wettergren, Stockholm
3. Oskar Eklund, Göteborg

4. Nils Berner, Stockholm
5. Christopher Andersson, Uppsala

6. Caroline Berglund, Linköping
7. Veronica Stenberg, Ekerö
8. Daniel Turunen, Stockholm
9. Kim Freiburghaus, Lomma
10. Marcus Jönsson, Åkersberga (Bäste debutant)
11. Erik Johansson, Nynäshamn
12. Arvid Kjellberg, Stockholm
13. Benkt Steentoft, Ekerö
14. Jan Zemelka, Stockholm
15. Jimmy Selling, Stockholm
16. Emma Löfroth, Ekerö (Bäste ungdom)
17. David Cremoux, Stockholm
18. Bo Hellgren, Stockholm
19. Mathilda Eriksson, Stockholm
20. Tommy Rönn, Limmared
21. Leo Cremoux, Stockholm